Vyhledávání

Odhodlání ISO 2024: zdůraznit a posílit význam klimatických změn a jejich vlivu na společnost. Co vyžadují nová prohlášení? | mbk.cz

Hana
srp 02, 2024

Změna klimatu je globální výzvou, která ovlivňuje všechny aspekty podnikání. Normy ISO 9001 a ISO 14001, jako dva stěžejní pilíře, nyní zahrnují nové požadavky týkající se klimatických změn, což má významné dopady na systémy řízení kvality a environmentálního managementu.

Auditoři se stále častěji zaměřují na to, jak firmy zvládají ESG (pravidla trvalé udržitelnosti), změny klimatu i environmentální výzvy a jakým způsobem implementují opatření na snížení negativních dopadů na životní prostředí. Jak tyto změny ale zapracovat do Vašich firemních procesů?

Nové požadavky v ISO 9001 a ISO 14001

Aktualizované normy ISO 9001 a ISO 14001 nyní vyžadují, aby organizace při analýze svého kontextu a potřeb zainteresovaných stran zohledňovaly rizika spojená se změnou klimatu. Konkrétně jsou požadavky uvedeny následovně:

  1. ISO 9001:
  • Kapitola 4.1 vyžaduje, aby organizace určily, zda je změna klimatu relevantní otázkou pro jejich činnost.
  • Kapitola 4.2 se zaměřuje na potřeby a očekávání zainteresovaných stran s důrazem na klimatické požadavky.

Změna klimatu může mít významný dopad na kvalitu produktů a služeb. Například extrémní počasí může narušit dodavatelské řetězce, což vede k prodlevám a vliv může mít i na snížení kvality. Firmy musí být připraveny na tyto výzvy a zahrnout rizika spojená se změnou klimatu do svého systému řízení rizik.

  1. ISO 14001:

Tato norma klade důraz na identifikaci a kontrolu environmentálních dopadů a neustálé zlepšování environmentální výkonnosti. Požadavky jsou v podstatě stejné, jaké ve výše uvedené ISO 9001, a dále je třeba provést pár úprav.

  • Přidání klimatických rizik do environmentálních aspektů organizace.
  • Zajištění, že opatření na zmírnění klimatických dopadů jsou integrována do environmentální politiky a cílů.

I zde jsou firmy vyzývány k identifikaci potenciálních klimatických rizik a přijetí opatření ke zmírnění těchto rizik. Patří sem například:

  • Zavedení opatření na snížení emisí skleníkových plynů.
  • Optimalizace spotřeby energie a vody.
  • Využívání obnovitelných zdrojů energie.

mezerník v textu_web články.png

zmeny ISO klima_clanek web_v textu.png

mezerník v textu_web články.png

Dopady na certifikované organizace

Firmy certifikované podle ISO 9001 a ISO 14001 musí tedy v rámci aktualizace, provést následující změny:

  • Identifikace klimatických rizik: Zahrnout změnu klimatu jako klíčový faktor při hodnocení rizik, vyjádřit se k němu a případně přijmout vhodná opatření.
  • Revize systémů řízení: Přizpůsobit své procesy a postupy tak, aby zohledňovaly klimatické aspekty, aktualizovat příslušnou dokumentaci – směrnice, pracovní postupy, politiku, cíle, kontext, atd.
  • Školení zaměstnanců: Zajistit, aby zaměstnanci byli informováni o nových požadavcích a proškoleni v oblasti klimatických změn – například ve vstupním školení ISO systémů ve firmě.

Výzvy a překážky

Implementace klimatických opatření do systému managementu může být náročná, zejména pro menší firmy s omezenými zdroji. Mezi hlavní výzvy patří:

  • Náklady na adaptaci: Finanční investice do nových technologií a procesů mohou být vysoké.
  • Komplexnost integrace: Začlenění klimatických aspektů do stávajících systémů řízení může být složité.
  • Nedostatek odborných znalostí: Potřeba specializovaných znalostí v oblasti klimatických změn a jejich dopadů, včetně řízení rizik.

Aktualizovány jsou dle změny 31 přílohy SL nejen normy ISO 9001 a 14001, nové požadavky zahrnují také normy ISO 50001 (hospodaření s energiemi), ISO 45001 (BOZP) nebo ISO 27001 (bezpečnost informací). Mnoho dalších norem je částečně ovlivněno dle řetězce a spojitosti s ostatními zmíněnými normami, jejich kompletní přehled najdete zde.

mezerník v textu_web články.png

Závěr

Zahrnutí klimatických požadavků do norem ISO 9001, ISO 14001 a dalších představuje krok směrem k udržitelné budoucnosti. Firmy, které tyto normy implementují, nejenže zvyšují svou konkurenceschopnost, ale také přispívají k ochraně životního prostředí. Klíčem k úspěchu je průběžné vzdělávání, adaptace na nové výzvy a spolupráce s odborníky. Jen tak může být smysl mezinárodních norem ISO naplněn a maximálně využit ku prospěchu společnosti, firem a lidí. Sami vidíte, že změn je opět víc než dost a jejich dosah sahá do téměř všech ISO norem, které Mezinárodní organizace pro normalizaci spravuje.

Nejlepší způsob, jak se co nejrychleji dostat zase do obrazu, zorientovat se v tématech a nových podmínkách pro zohlednění klimatických změn, je navštívit naše kurzy, workshopy nebo si objednat školení na míru u vás ve firmě. Konzultace s našimi experty a jejich odborné poradenství je efektivní způsob, jak začít, navázat na nové požadavky a implementovat změny do interních procesů a postupů.

Přehled kurzů najdete zde. Neváhejte nás kontaktovat a poradit se, jakým směrem se vydát.

Jsme tady pro vás! Tým MBK Consulting.

Poptávkový formulář

Počet účastníků pro školení na míru je minimálně 6.

Hlídací pes - dostupnost školení